Memory foam kussen kopen? – Kooptips – Bekijk de top 3!

5 minuten

memory foam kussen 3

Een memory foam kussen is een populaire keuze voor veel mensen vanwege het comfort en de ondersteuning die het biedt. In dit artikel gaan we dieper in op wat een memory foam kussen precies is, hoe het werkt en welke voordelen het kan bieden.

Wat is een memory foam kussen?

Een memory foam kussen, ook wel traagschuim kussen genoemd, is gemaakt van een speciaal soort polyurethaanschuim met een visco-elastische eigenschap. Het materiaal is ontwikkeld door NASA en staat bekend om zijn drukverlagende eigenschappen. Een memory foam kussen vormt zich naar de contouren van je hoofd en nek, waardoor het een gepersonaliseerde en ondersteunende slaapervaring biedt.

Hoe werkt een memory foam kussen?

Een memory foam kussen reageert op de warmte van je lichaam en wordt zachter en soepeler wanneer het in contact komt met je lichaamswarmte. Hierdoor vormt het kussen zich naar de unieke vorm van je hoofd en nek. Het verdeelt het gewicht gelijkmatig en vermindert drukpunten, waardoor je een gevoel van gewichtloosheid ervaart.

Zodra je het kussen verlaat, keert het langzaam terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Dit kenmerk van memory foam wordt ook wel “geheugen” genoemd, omdat het materiaal zich herinnert aan de oorspronkelijke vorm en zich aanpast aan je slaaphouding telkens wanneer je erop gaat liggen.

Voordelen van een memory foam kussen

Drukverlichting

Een van de belangrijkste voordelen van een memory foam kussen is de drukverlichting die het biedt. Het materiaal vormt zich naar de contouren van je hoofd en nek, waardoor drukpunten worden verminderd. Dit kan helpen bij het verlichten van nek- en rugpijn, evenals het voorkomen van spierspanning.

Ondersteuning

Een memory foam kussen biedt uitstekende ondersteuning voor je hoofd, nek en wervelkolom. Het past zich aan je slaaphouding aan en houdt je wervelkolom in een neutrale uitlijning, wat kan bijdragen aan een gezonde slaaphouding.

Gepersonaliseerd comfort

Doordat het kussen zich aanpast aan je lichaamsvorm, biedt een memory foam kussen gepersonaliseerd comfort. Het reageert op je unieke behoeften en zorgt ervoor dat je een slaapoppervlak hebt dat specifiek op jou is afgestemd.

Bewegingsisolatie

Een ander voordeel van dit type kussen is de bewegingsisolatie. Het materiaal absorbeert bewegingen, waardoor de impact van draaien en verplaatsen tijdens de slaap wordt verminderd. Dit betekent dat wanneer je partner beweegt, je minder last hebt van verstoringen en ongemak, waardoor je ongestoord kunt blijven slapen.

Allergievriendelijk memory foam kussen

Deze kussens zijn over het algemeen hypoallergeen en bestand tegen huisstofmijt en andere allergenen. Dit maakt ze een goede keuze voor mensen met allergieën of gevoelige luchtwegen, omdat ze helpen om allergische reacties te verminderen en een gezonde slaapomgeving te bevorderen.

Duurzaamheid

Deze kussens zijn duurzaam en gaan lang mee. Het materiaal behoudt zijn vorm en veerkracht, zelfs bij langdurig gebruik. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat het kussen zijn ondersteunende eigenschappen verliest na verloop van tijd.

Onderhoud en verzorging van een memory foam kussen

Om je kussen in optimale staat te houden, is regelmatig onderhoud en verzorging belangrijk. Hier zijn enkele tips:

Gebruik een kussensloop

Gebruik altijd een afneembare kussensloop om je kussen te beschermen tegen vuil, zweet en oliën. Een kussensloop kan gemakkelijk worden verwijderd en gewassen, waardoor je het kussen schoon en fris houdt.

Regelmatig luchten

Laat je kussen regelmatig luchten door het op een goed geventileerde plaats te leggen. Dit helpt bij het verwijderen van vocht en zorgt voor een frisse slaapomgeving.

Reinigen volgens instructies

Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor de juiste reinigingsmethode van je kussen. In de meeste gevallen wordt aanbevolen om het kussen niet in de wasmachine te wassen, omdat dit de structuur kan beschadigen. In plaats daarvan kun je het kussen schoonmaken met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel.

Vermijd hitte en direct zonlicht

Plaats dit kussen niet in direct zonlicht of in de buurt van warmtebronnen, omdat dit het materiaal kan beschadigen. Het kan de structuur van het schuim veranderen en de levensduur van het kussen verkorten.

Vervanging

Hoewel dit soort kussens duurzaam zijn, is het belangrijk om te weten wanneer het tijd is om ze te vervangen. Als het kussen zijn vorm verliest, de veerkracht afneemt of tekenen van slijtage vertoont, is het tijd om een nieuw kussen aan te schaffen voor optimale ondersteuning en comfort.

Top 3 memory foam kussens

We gaan nu over naar de vergelijking van de beste memory foam kussens die wij op de markt hebben kunnen vinden.

1. Matt Sleeps Kussen

Dit ergonomische memory foam kussen is speciaal ontworpen om nekpijn en spanning te verminderen. Het biedt een perfecte balans tussen zachtheid en ondersteuning, en bevordert een goede slaaphouding. Het kussen heeft een unieke gebogen vorm die perfect aansluit bij de contouren van je nek en hoofd. De ademende hoes zorgt voor een aangename slaapervaring.

Matt Sleeps Kussen
4.8
€89,00

Wist je dat een goed kussen voor ongeveer 20% het totale ligcomfort bepaalt en dat het nek- en schouderpijn kan voorkomen? Wij hebben een uniek kussen ontwikkeld dat zowel perfecte support voor rug als zijslapers verzorgt. Het kussen is 12 cm dik.

Pros:
 • Bepaalt 20% totale ligcomfort
 • Voorkomt nek- en schouderpijn
 • Verzorgt perfecte support voor rug- en zijslapers
 • Maat: 70 x 40 cm
Cons:
 • Wat zwaarder dan een normaal kussen

2. Sleep Comfy Memory Foam Kussen

Als je op zoek bent naar verkoeling en comfort, dan is het Sleep Comfy Kussen de perfecte keuze. Het biedt ook uitstekende drukverlichting en ondersteuning.

Sleep Comfy - Traagschuim Serie - Hoofdkussen
3.9
€33,20

Heb je er ooit over nagedacht waarom je 's ochtends moe wakker wordt? Sleep Comfy is hier om uw vervelende pijntjes en kwalen te herstellen met onze Memory Foam-technologie. 

Pros:
 • Luchtdoorlatend, vorm- en slijtvast traagschuim
 • Extra ademende hoes voor ventilatie en vochtregulatie door ademende rand
 • Optimale ondersteuning van nek en schouders
 • De traagschuim binnenkant kan niet in de wasmachine
Cons:
 • Kwalitatief niet de beste keuze

3. CloudPillo Memory Foam Kussen

Dit verstelbare memory foam kussen biedt de mogelijkheid om de hoogte en de stevigheid aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Het is uitgerust met uitneembare schuimvlokken, zodat je het kussen naar wens kunt aanpassen. Het biedt uitstekende ondersteuning voor de nek en rug en vermindert drukpunten.

Cloudpillo Hoofdkussen
3.7
€55,96

Het Cloudpillo hoofdkussen is een innovatief product dat een revolutie teweegbrengt in de wereld van kussens. Dit kussen is speciaal ontworpen om het ultieme slaapcomfort te bieden en een goede nachtrust te bevorderen.

Pros:
 • Betere nachtrust
 • Voor buik, rug en zij slapers
 • Tegen nekpijn, rugpijn en hoofdpijn
 • Jij kiest hard- of zachtheid
 • Te gebruiken met je normale kussensloop
 • Voorzien van een uitwasbare buitenhoes
 • Blijft koel in de zomer en warm in de winter
 • Door 1.500+ Nederlanders beoordeeld met 5 sterren
 • 30-dagen proefslapen
Cons:
 • Materiaal kan wat ruw aanvoelen

Conclusie: memory foam kussen

Dit type kussen biedt ultiem comfort en ondersteuning voor een goede nachtrust. Met zijn drukverlagende eigenschappen, gepersonaliseerd comfort en duurzaamheid is het een populaire keuze voor veel mensen. Zorg goed voor je kussen door het gebruik van een kussensloop, regelmatig luchten en reinigen volgens de instructies van de fabrikant. Geniet van de voordelen, zoals drukverlichting, ondersteuning en allergievriendelijkheid. Met een goed onderhouden kussen kun je elke nacht genieten van een comfortabele en ontspannen slaapervaring.

Investeer in een goed kussen en ervaar de voordelen van dit innovatieve materiaal. Het biedt niet alleen een goede nachtrust, maar kan ook helpen bij het verminderen van nek- en rugpijn en het bevorderen van een gezonde slaaphouding. Kies voor comfort, ondersteuning en duurzaamheid met dit type kussen en geniet van een verkwikkende slaap die je lichaam en geest vernieuwt.

Beste matras bij je memory foam kussen

Wil je weten wat het beste matras is bij je kussen? Kijk dan op onze pagina over het beste matras!

Waar ben je naar op zoek?