Kussen wassen? Lees hier de beste tips om je kussen te wassen!

6 minuten

kussen wassen 2

Kussens zijn essentiële onderdelen van ons dagelijks leven. We vertrouwen erop voor comfort en ondersteuning tijdens onze nachtrust. Na verloop van tijd kunnen kussens echter vuil, bevlekt en onaangenaam gaan ruiken. Gelukkig is het kussen wassen een eenvoudige oplossing om ze schoon, fris en hygiënisch te houden. In dit artikel zullen we je begeleiden bij het proces van het wassen van kussens, inclusief handige tips en trucs.

Kooptips kussens

1. Kussen wassen? Controleer het waslabel

Voordat je begint met het wassen van je kussen, is het belangrijk om het waslabel te controleren. Sommige kussens kunnen in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere alleen geschikt zijn voor handwas. Het waslabel geeft ook aan welk type wasmiddel het beste is om te gebruiken.

2. Voorbereiding voor kussen wassen

Verwijder de kussenslopen en eventuele beschermende hoezen. Controleer de kussens grondig op vlekken en bevlekte gebieden. Indien nodig kun je vlekken voorbehandelen met een vlekverwijderaar voordat je het kussen gaat wassen.

3. Type kussen wassen

Het type kussen bepaalt de beste methode om het te wassen. Synthetische kussens, donzen kussens en traagschuimkussens hebben elk hun eigen specifieke reinigingsvereisten.

 • Synthetische kussens

Synthetische kussens kunnen meestal veilig in de wasmachine worden gewassen. Gebruik een mild wasmiddel en kies voor een delicaat programma met een lage centrifugeersnelheid.

 • Donzen kussens

Donzen kussens hebben extra zorg nodig. Controleer het waslabel om te zien of ze in de wasmachine kunnen worden gewassen of dat ze alleen professioneel gereinigd moeten worden. Volg de instructies zorgvuldig op om te voorkomen dat de donsvulling klontert.

 • Traagschuimkussens

Traagschuimkussens kunnen niet in de wasmachine worden gewassen, omdat het water het traagschuim kan beschadigen. In plaats daarvan kun je het kussen schoonmaken met een mild reinigingsmiddel en water. Dep het kussen voorzichtig schoon en laat het volledig drogen voordat je het opnieuw gebruikt.

4. Kussen wassen: De wasmachine

Als je je kussen in de wasmachine kunt wassen, plaats dan één kussen per keer in de machine om te voorkomen dat ze verstrikt raken of beschadigd raken. Voeg een kleine hoeveelheid mild wasmiddel toe en stel de machine in op een zachte cyclus met koud of lauw water. Een extra spoelbeurt kan helpen om zeepresten te verwijderen.

5. Kussen wassen: Het droogproces

Het drogen van kussens is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat ze volledig worden gedroogd en om schimmelvorming te voorkomen. Het is meestal het beste om kussens in de droger te drogen. Plaats de kussens in de droger op een lage temperatuur en voeg een paar schone handdoeken toe om het droogproces te versnellen en de kussens te beschermen. Controleer regelmatig of de kussens volledig droog zijn. Het kan enige tijd duren voordat donzen kussens volledig droog zijn, dus wees geduldig.

6. Kussen wassen: Alternatieve droogmethoden

Als je geen droger hebt of je wilt een alternatieve droogmethode proberen, kun je ervoor kiezen om de kussens buiten in de zon te laten drogen. Hang ze op een schone waslijn en draai ze regelmatig om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig drogen. Zorg ervoor dat het weer geschikt is en vermijd blootstelling aan direct zonlicht gedurende lange periodes, omdat dit de kleur van de kussens kan vervagen.

7. Kussen wassen: Kussens opfrissen

Na het wassen en drogen kunnen kussens soms nog steeds een lichte geur hebben. Om ze op te frissen, kun je een beetje zuiveringszout op de kussens strooien en dit een paar uur laten intrekken voordat je het eraf klopt. Dit helpt onaangename geuren te absorberen.

8. Kussen wassen: Kussens onderhouden

Na het wassen en drogen is het belangrijk om je kussens goed te onderhouden. Zorg ervoor dat je ze regelmatig lucht en opschudt om de vulling gelijkmatig te verdelen. Gebruik kussenslopen om ze te beschermen tegen vuil en vlekken. Was de kussenslopen regelmatig om een optimale hygiëne te behouden.

kussen wassen 3

Kussen schoonmaken

Het schoonmaken van een kussen is belangrijk om hygiëne en frisheid te behouden. Hier zijn enkele stappen om je kussen schoon te maken.

Voor de meeste kussens is het raadzaam om eerst de hoes te verwijderen en te wassen volgens de instructies op het label. Vervolgens kun je het kussen zelf reinigen. Controleer het label van het kussen om te zien of het wasbaar is. Als het wasbaar is, kun je het in de wasmachine wassen met een mild wasmiddel op een zachte cyclus. Gebruik indien mogelijk een extra spoelbeurt om alle zeepresten te verwijderen.

Voor niet-wasbare kussens kun je ze met de hand reinigen. Maak een oplossing van mild wasmiddel en water en gebruik een spons of doek om het kussen voorzichtig schoon te vegen. Spoel het kussen daarna goed uit en laat het volledig drogen voordat je het weer gebruikt.

Voor extra frisheid kun je ook overwegen om een luchtdroger of stoomreiniger te gebruiken om bacteriën en geurtjes te verwijderen.

Door regelmatig je kussen schoon te maken, zorg je voor een gezonde en frisse slaapomgeving.

Kussen reinigen

Het reinigen van je kussen is essentieel om het fris en hygiënisch te houden. Hier zijn enkele stappen om je kussen grondig te reinigen.

Allereerst, controleer het label van het kussen om te zien of het wasbaar is. Als dat het geval is, verwijder de kussensloop en stop het kussen in de wasmachine. Gebruik een mild wasmiddel en was het op een zachte cyclus met warm water. Voeg indien mogelijk een extra spoelbeurt toe om alle zeepresten te verwijderen. Droog het kussen vervolgens grondig voordat je het weer gebruikt.

Als je kussen niet wasbaar is, kun je het schoonmaken met behulp van een stofzuiger. Zuig het kussen grondig af om stof, huidschilfers en andere deeltjes te verwijderen. Je kunt ook een sopje maken van mild wasmiddel en water en het kussen voorzichtig afvegen met een schone doek. Laat het kussen vervolgens goed drogen voordat je het weer in de kussensloop plaatst.

Door regelmatig je kussen schoon te maken, zorg je voor een gezonde en frisse slaapomgeving.

Kooptips kussens

1. Matt Sleeps Kussen

Het Matt Sleeps kussen is een hoogwaardig product dat zorgt voor een optimale slaapervaring. Het kussen is gemaakt van kwaliteitsmaterialen en heeft een ademende hoes voor extra comfort. De vulling biedt de juiste ondersteuning aan hoofd en nek, en het kussen past zich aan de contouren van het lichaam aan. Naast comfort en ondersteuning hecht Matt Sleeps ook veel waarde aan duurzaamheid. Het kussen is gemaakt van milieuvriendelijke materialen en geproduceerd volgens ethische normen. Met het Matt Sleeps kussen investeer je in een goede nachtrust en een gezonde levensstijl.

Matt Sleeps Kussen
4.8
€89,00

Wist je dat een goed kussen voor ongeveer 20% het totale ligcomfort bepaalt en dat het nek- en schouderpijn kan voorkomen? Wij hebben een uniek kussen ontwikkeld dat zowel perfecte support voor rug als zijslapers verzorgt. Het kussen is 12 cm dik.

Pros:
 • Bepaalt 20% totale ligcomfort
 • Voorkomt nek- en schouderpijn
 • Verzorgt perfecte support voor rug- en zijslapers
 • Maat: 70 x 40 cm
Cons:
 • Wat zwaarder dan een normaal kussen

2. Calmzy Kussen

Het Calmzy kussen is een innovatief product dat speciaal is ontworpen om een ontspannen slaapomgeving te creëren. Dit kussen combineert comfort met geavanceerde technologie om een rustgevende slaapervaring te bieden.

Daarnaast heeft het Calmzy kussen een ergonomisch ontwerp dat zorgt voor de juiste ondersteuning van hoofd en nek. Het kussen is gemaakt van zachte, ademende materialen die een comfortabele slaapomgeving bevorderen.

Calmzy Verstelbaar Hoofdkussen
4.0
€33,96

Het Calmzy 5 laags kussen biedt een goede ondersteuning voor je nek ongeacht buik- rug of zijslaper. Dit kussen zorgt dankzij het speciale ontwerp voor een goede nachtrust in elke houding. 

Pros:
 • Heerlijk zacht effect van de premium vulling
 • Absorbeert vocht
 • Mooie afwerking
 • In hoogte verstelbaar
 • Geschikt voor alle seizoenen
 • Hoge kwaliteit vulling en materiaal
 • Geschikt voor elke slaper

3. CozySense Hoofdkussen

Het CozySense hoofdkussen is een uitstekende keuze voor een comfortabele en ontspannende slaapervaring. Dit kussen is ontworpen met het oog op zowel comfort als ondersteuning.

Het CozySense hoofdkussen is gevuld met hoogwaardig materiaal dat zorgt voor de juiste balans tussen zachtheid en ondersteuning. Het past zich aan de contouren van je hoofd en nek aan en helpt zo om de juiste slaaphouding te behouden. Dit kan rug- en nekpijn helpen verminderen.

De hoes van het CozySense hoofdkussen is gemaakt van ademend materiaal, wat zorgt voor een goede ventilatie en een aangename slaaptemperatuur. Daarnaast is de hoes afneembaar en wasbaar, waardoor het kussen gemakkelijk schoon te houden is.

CozySense® Hoofdkussen
4.0
€59.00

Ben jij op zoek naar een hoofdkussen dat je écht comfortabel laat slapen? Wil je heerlijk uitgerust wakker worden? Je dag vol energie beginnen? Het CozySense hoofdkussen heeft precies wat je nodig hebt!

Pros:
 • Betere nachtrust
 • Tegen nekpijn, rugpijn en hoofdpijn
 • Ergonomisch design
 • Verkoelend effect
 • Duurzaam & Veilig
 • Geschikt voor zijslapers, rugslapers en buikslapers

Beste matras voor je kussen

Bekijk hier het beste matras voor je kussen!

Conclusie: kussen wassen

Het wassen van kussens is een belangrijk onderdeel van het behoud van hun frisheid, comfort en hygiëne. Door het volgen van de juiste reinigingsmethoden voor verschillende soorten kussens, kun je ervoor zorgen dat ze schoon en aangenaam blijven. Vergeet niet om altijd het waslabel te controleren en de instructies zorgvuldig op te volgen. Met de juiste zorg en aandacht kun je genieten van schone, frisse en comfortabele kussens voor een goede nachtrust.

Waar ben je naar op zoek?