Goed kussen gezocht? Hier vind je een top 10 van de beste kussens.

5 minuten

goed kussen

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor onze fysieke en mentale gezondheid. Een belangrijke factor die hierbij komt kijken, is het kussen waarop we slapen. Een goed kussen biedt niet alleen comfort, maar speelt ook een cruciale rol bij het ondersteunen van onze nek en wervelkolom tijdens het slapen. In dit artikel bespreken we het belang van een kussen, waar je op moet letten bij het kiezen van een kussen en hoe het de kwaliteit van je slaap kan verbeteren.

Wat maakt een kussen goed?

Een kussen is afgestemd op jouw individuele behoeften en slaaphouding. Hoewel persoonlijke voorkeuren kunnen verschillen, zijn er enkele belangrijke kenmerken waaraan een kussen moet voldoen:

Ondersteuning van een goed kussen

Een kussen biedt de juiste ondersteuning voor je hoofd, nek en wervelkolom. Het houdt je wervelkolom in een neutrale uitlijning, ongeacht of je op je rug, zij of buik slaapt. Dit helpt om spanning en druk op de spieren en gewrichten te verminderen, en kan rug- en nekpijn voorkomen.

Comfort van een goed kussen

Comfort is een belangrijk aspect van een kussen. Het moet zacht genoeg zijn om comfortabel te liggen, maar ook stevig genoeg om voldoende ondersteuning te bieden. Het materiaal en de vulling van het kussen spelen hierbij een rol.

Aanpasbaarheid

Een kussen is aanpasbaar aan je persoonlijke voorkeuren. Het moet je in staat stellen de hoogte en stevigheid aan te passen om zo de perfecte slaaphouding te vinden. Kussens met verwijderbare vullingen of verstelbare lagen zijn hierbij vaak een goede keuze.

Materiaal

Het materiaal van het kussen is ook belangrijk. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals traagschuim, latex, dons, synthetische vezels en meer. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om te kiezen wat het beste bij jou past.

goed kussen 2.jpeg

Voordelen van een goed kussen

Verbeterde slaapkwaliteit

Een kussen draagt bij aan een betere slaapkwaliteit. Door de juiste ondersteuning en comfort kun je sneller in slaap vallen, dieper slapen en minder last hebben van onderbrekingen gedurende de nacht. Dit resulteert in een verkwikkende slaap en een energieke start van de dag.

Vermindering van pijn en ongemak

Een kussen kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak, vooral in de nek, schouders en rug. Het biedt de nodige ondersteuning en verlicht drukpunten, waardoor spierspanning en pijn worden verminderd.

Preventie van slaapgerelateerde problemen

Een kussen kan helpen bij het voorkomen van slaapgerelateerde problemen, zoals snurken, slaapapneu en reflux. Een kussen houdt de luchtwegen open en zorgt voor een gezonde slaaphouding, waardoor deze problemen worden verminderd of voorkomen.

Verbeterde slaaphouding

Een kussen bevordert een gezonde slaaphouding. Het ondersteunt de natuurlijke krommingen van de nek en wervelkolom, ongeacht of je op je rug, zij of buik slaapt. Dit helpt bij het handhaven van een goede uitlijning en vermindert de druk op de gewrichten en spieren.

Allergievriendelijkheid

Voor mensen met allergieën of gevoelige luchtwegen kan een kussen belangrijk zijn. Sommige kussens zijn speciaal behandeld om allergenen zoals huisstofmijt, pollen en schimmels te weren, waardoor een gezonde en allergievrije slaapomgeving wordt bevorderd.

goed kussen 3.jpeg

Tips voor het kiezen van een goed kussen

Overweeg je slaaphouding

De ideale keuze van een kussen hangt af van je slaaphouding. Buikslapers hebben bijvoorbeeld meestal een dunner kussen nodig, terwijl zijslapers een dikker kussen nodig hebben om de ruimte tussen het hoofd en de schouders op te vullen. Houd rekening met je slaaphouding bij het kiezen van een kussen.

Probeer verschillende kussens uit

Het is belangrijk om verschillende kussens uit te proberen voordat je er een aanschaft. Ga naar een winkel waar je kussens kunt testen of maak gebruik van het retourbeleid bij online aankopen. Voel hoe het kussen je hoofd en nek ondersteunt en of het comfortabel aanvoelt.

Onderhoud en reiniging

Volg de instructies van de fabrikant voor het onderhoud en de reiniging van je kussen. De meeste kussens kunnen regelmatig worden opgeschud en gelucht om de veerkracht en frisheid te behouden. Sommige kussens hebben ook afneembare hoezen die gewassen kunnen worden.

Vervang je kussen op tijd

Kussens hebben een beperkte levensduur. Gemiddeld moeten kussens om de twee tot drie jaar worden vervangen. Na verloop van tijd verliezen ze veerkracht en ondersteuning, wat kan leiden tot slaapproblemen en pijn. Let op tekenen van slijtage en vervang je kussen wanneer nodig.

goed kussen 4.jpeg

De top 4 beste kussens

Hier is een uitgebreide lijst van de top 10 beste kussens, elk met een beschrijving van hun kenmerken en voordelen:

1. Matt Sleeps Kussen

Het Matt Sleeps kussen is ontworpen met ergonomie in gedachten. Het biedt verschillende ondersteuningsniveaus, afhankelijk van je slaaphouding en persoonlijke voorkeur. Het kussen is een mooie aansluiting op het Matt Sleeps aanpasbare bed.

Matt Sleeps Kussen
4.8
€89,00

Wist je dat een goed kussen voor ongeveer 20% het totale ligcomfort bepaalt en dat het nek- en schouderpijn kan voorkomen? Wij hebben een uniek kussen ontwikkeld dat zowel perfecte support voor rug als zijslapers verzorgt. Het kussen is 12 cm dik.

Pros:
 • Bepaalt 20% totale ligcomfort
 • Voorkomt nek- en schouderpijn
 • Verzorgt perfecte support voor rug- en zijslapers
 • Maat: 70 x 40 cm
Cons:
 • Wat zwaarder dan een normaal kussen

2. Cinderella Orthoflex

Het Cinderella Orthoflex-kussen is een stevig kussen dat is ontworpen om de nek goed te ondersteunen. Het is geschikt voor mensen met nekklachten of voor degenen die behoefte hebben aan extra ondersteuning tijdens het slapen. Het Cinderella Orthoflex-kussen heeft een speciale nekrol en biedt een anatomisch correcte slaaphouding.

Cinderella hoofdkussen Orthoflex II Extra Soft - 60 x 50 cm
4.5
€59,50

Geniet van een goede nachtrust dankzij optimale ondersteuning en drukverdeling van je nek en schouders met dit Orthoflex® hoofdkussen extra soft.

Pros:
 • Optimale ondersteuning en drukverdeling voor nek en schouders
 • Perfecte houding voor ontspannen spieren
 • Optimale ondersteuning aan het hoofd bij iedere slaaphouding
 • Met of zonder neksteun te gebruiken
Cons:
 • De kleuren kunnen storend zijn

3. Tempur Original Hoofdkussen

Het Tempur Original Hoofdkussen is een van de meest populaire en hoogwaardige kussens op de markt. Het kussen is gemaakt van Tempur-materiaal, dat zich aanpast aan de vorm van je hoofd en nek. Dit zorgt voor optimale ondersteuning en verlichting van drukpunten. Het Tempur Original Hoofdkussen helpt bij het voorkomen van nek- en schouderklachten en bevordert een goede slaaphouding.

TEMPUR Original Hoofdkussen
4.1
€86,99

Het TEMPUR® Original Queen hoofdkussen vormt zich perfect naar de contouren van uw nek en hoofd waardoor een uitstekende ondersteuning en verlichting aan de nek - en schouderspieren ontstaat.

Pros:
 • Specificaties:
 • Sluit perfect aan op uw wervelkolom
 • Uniek ontwerp zorgt voor gepersonaliseerde stevigheid
 • Gemaakt van Tempur materaal
 • Comfortabele drukverlaging
 • Biedt buik- en rugslapers ondersteuning op maat

4. Calmzy Verstelbaar hoofdkussen

Het Calmzy Verstelbaar Hoofdkussen is een kussen dat comfortabel en zacht is, maar toch voldoende ondersteuning biedt. Het kussen is gevuld met drie lagen, waardoor het zijn vorm behoudt en een goede veerkracht heeft. Het Calmzy Verstelbaar Hoofdkussen is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een zacht en luxueus kussen. Het mooie is dat het verstelbaar is.

Calmzy Verstelbaar Hoofdkussen
4.0
€33,96

Het Calmzy 5 laags kussen biedt een goede ondersteuning voor je nek ongeacht buik- rug of zijslaper. Dit kussen zorgt dankzij het speciale ontwerp voor een goede nachtrust in elke houding. 

Pros:
 • Heerlijk zacht effect van de premium vulling
 • Absorbeert vocht
 • Mooie afwerking
 • In hoogte verstelbaar
 • Geschikt voor alle seizoenen
 • Hoge kwaliteit vulling en materiaal
 • Geschikt voor elke slaper

 

Het kiezen van het juiste kussen is een persoonlijke keuze, afhankelijk van je slaaphouding, voorkeuren en eventuele gezondheidsproblemen. Het is altijd aan te raden om verschillende kussens uit te proberen om te zien welk kussen het beste bij jou past. Let ook op de kwaliteit, duurzaamheid en onderhoudsgemak van het kussen om ervoor te zorgen dat je er langdurig van kunt genieten.

goed kussen 5.jpeg

Conclusie: goed kussen

Een kussen speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een kwalitatieve nachtrust. Het biedt de juiste ondersteuning, comfort en slaaphouding, en kan pijn en slaapgerelateerde problemen helpen verminderen. Neem de tijd om het juiste kussen te vinden dat past bij jouw individuele behoeften en slaapgewoonten. Met een goed kussen kun je genieten van een rustgevende slaap en elke dag energiek en uitgerust beginnen. Investeer in je slaap en investeer in een goed kussen dat bijdraagt aan een gezonde en herstellende nachtrust.

Goed kussen – beste matras

Wil je weten wat het beste matras is bij je kussen? Kijk dan op onze pagina over het beste matras!

Waar ben je naar op zoek?