Beste matras voor zijslapers

2 minuten

Ben jij een zijslaper?

Zijslapen is de meest populaire slaaphouding – en volgens de meeste slaapdeskundigen ook de gezondste. Spinale uitlijning is een reden; slaap aan de zijkant lijnt de schouders, de wervelkolom en het bekken uit, waardoor drukpunten in de nek, onderrug en andere gevoelige delen worden geminimaliseerd. Zijslapers hebben ook een betere luchtwegcirculatie, wat gunstig kan zijn voor mensen met slaapapneu (evenals zware snurkers). De zijslaappositie is ook gekoppeld aan gezondere harten.

Om van deze gezondheidsvoordelen te genieten, moeten zijliggers investeren in een matras dat voldoende ondersteuning biedt. De meeste zijslapers geven de voorkeur aan matrassen die aan de zachtere kant zijn omdat ze de schouders en heupen zakken, wat essentieel is voor een goede uitlijning. Echter, zwaardere personen die op hun zij slapen, geven de voorkeur aan een steviger matras dat niet te diep zal zinken. Materiaalsamenstelling is ook belangrijk, omdat sommige matrastypes meer demping en betere ondersteuning bieden dan andere.

Lees verder voor meer informatie over belangrijke overwegingen voor zijslapers, evenals onze keuze voor de beste matrassen voor zijslapers die tegenwoordig worden verkocht. Onze keuzes zijn gebaseerd op geverifieerde beoordelingen van klanten en consumentenbond.

Wat is de beste matras voor zijslapers?

De beste matras voor een zijslaper is er een die uw wervelkolom uitlijnt en drukpunten op uw heupen en schouders verlicht. Hier zijn enkele aanbevelingen om je op weg te helpen.

De term ‘zij slaper’ verwijst meestal naar een van deze vier posities:

  • feutus: beide benen zijn gekruld op de knieën en de rug is gebogen om een ‘opgerolde look’ te creëren, vergelijkbaar met baby’s in de baarmoeder. Dit is de meest voorkomende positie bij rs en vertegenwoordigt ongeveer 40% van de bevolking.
  • Log: armen en benen worden verlengd en de rug is recht. Ongeveer 14% van de volwassenen slaapt in de logpositie.
  • Jaar: armen worden uitgestrekt en rug en benen zijn recht. Ongeveer 5% van de zijslapers kiest deze positie.
  • Sprinter: armen en rug zijn recht en een been is gekruld naar de knie terwijl de andere volledig is uitgestrekt. Dit is de minst voorkomende slaapsituatie, die ongeveer 2% tot 3% van de bevolking vertegenwoordigt.

Waar ben je naar op zoek?