Dekbed wassen – alle tips op een rijtje!

12 minuten

dekbed wassen

Het wassen van een dekbed is een belangrijk onderdeel van het onderhoud ervan. Door regelmatig je dekbed te wassen, houd je het schoon, fris en hygiënisch.

Bedtwijfelaars Favoriet
 
 
5.0
4.0
3.5
€129,00
€38,21
€50,95
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • 6 verschillende maten
 • Eenpersoons dekbed
 • Afmetingen: 140 x 220 cm
 • Voorkomt overmatig zweten en benauwdheid
 • Heerlijk verkoelend
 • Draagt bij aan betere nachtrust
Bedtwijfelaars Favoriet
5.0
€129,00
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen
4.0
€38,21
 • 6 verschillende maten
 • Eenpersoons dekbed
 • Afmetingen: 140 x 220 cm
3.5
€50,95
 • Voorkomt overmatig zweten en benauwdheid
 • Heerlijk verkoelend
 • Draagt bij aan betere nachtrust

Dekbed wassen: 10 Tips

Hier zijn 10 handige tips om je te helpen bij het wassen van je dekbed.

1. Dekbed wassen: Controleer het waslabel

Voordat je begint met wassen, controleer altijd het waslabel van je dekbed. Hierop vind je belangrijke instructies en aanbevelingen met betrekking tot het wassen en drogen van je dekbed. Volg deze instructies zorgvuldig op om schade te voorkomen.

2. Dekbed wassen: Kies het juiste moment

Kies een geschikt moment om je dekbed te wassen, bijvoorbeeld op een zonnige dag zodat je het dekbed buiten kunt laten drogen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt, aangezien het wassen en drogen van een dekbed enige tijd kan duren.

3. Dekbed wassen: Gebruik een grote capaciteit wasmachine

Als je de mogelijkheid hebt, gebruik dan een wasmachine met een grote capaciteit om je dekbed goed te kunnen wassen. Hierdoor kan het dekbed vrij bewegen en wordt het gelijkmatig gereinigd.

4. Dekbed wassen: Controleer op vlekken en schade

Controleer het dekbed voor het wassen op eventuele vlekken of schade. Behandel eventuele vlekken voor met een vlekverwijderaar voordat je het dekbed in de wasmachine doet. Repareer ook eventuele scheuren of losse stiksels voordat je gaat wassen.

5. Dekbed wassen: Gebruik een mild wasmiddel

Kies een mild wasmiddel dat geschikt is voor fijne stoffen. Vermijd agressieve chemicaliën en bleekmiddel, aangezien deze de stof kunnen beschadigen. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel volgens de instructies.

6. Dekbed wassen: Stel het juiste wasprogramma in

Selecteer het juiste wasprogramma op basis van het type dekbed dat je hebt. Kies bijvoorbeeld een delicaat wasprogramma met een lage temperatuur. Raadpleeg het waslabel voor specifieke instructies met betrekking tot het wasprogramma.

7. Dekbed wassen: Was het dekbed apart

Het is aan te raden om het dekbed apart te wassen, zonder andere kledingstukken erbij. Hierdoor voorkom je dat het dekbed in de knoop raakt en wordt het gelijkmatiger gereinigd.

8. Dekbed wassen: Behandel vlekken met zorg

Als je hardnekkige vlekken op het dekbed hebt, behandel ze dan voor met een vlekverwijderaar voordat je het dekbed wast. Volg de instructies van de vlekverwijderaar en test het eerst op een onopvallende plek om te controleren of het de stof niet beschadigt.

9. Dekbed wassen: Drogen van het dekbed

Na het wassen is het belangrijk om je dekbed goed te drogen. Je kunt ervoor kiezen om het dekbed buiten op te hangen op een droge, schaduwrijke plek. Zorg ervoor dat het dekbed volledig droog is voordat je het weer gebruikt. Als je een droger gebruikt, kies dan voor een lage temperatuur en voeg enkele schone tennisballen toe om de vulling op te kloppen en klonten te voorkomen.

10. Dekbed wassen: Luchten en opkloppen

Nadat je dekbed volledig droog is, is het een goed idee om het even te luchten en op te kloppen voordat je het op je bed legt. Hierdoor wordt de vulling weer lekker luchtig en krijgt het dekbed een frisse geur.

Met deze 10 tips kun je je dekbed op een veilige en effectieve manier wassen. Vergeet niet om altijd de instructies op het waslabel te raadplegen en je dekbed met zorg te behandelen. Door regelmatig je dekbed te wassen, blijft het schoon, fris en comfortabel om onder te slapen.

Donzen dekbed wassen: 6 Tips

Het wassen van een donzen dekbed vereist speciale zorg en aandacht om de kwaliteit van het dekbed te behouden. Hier zijn enkele belangrijke stappen om een donzen dekbed te wassen:

1. Controleer het waslabel

Controleer altijd het waslabel van het donzen dekbed voordat je het gaat wassen. Het waslabel geeft specifieke instructies en aanbevelingen voor het wassen van het dekbed. Volg deze instructies nauwkeurig op.

2. Gebruik een grote capaciteit wasmachine

Voor het wassen van een donzen dekbed heb je een wasmachine met een grote capaciteit nodig. Hierdoor kan het dekbed vrij bewegen en wordt het gelijkmatig gereinigd.

3. Kies een mild wasmiddel

Gebruik een mild en speciaal wasmiddel dat geschikt is voor donzen producten. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën en bleekmiddel, omdat deze de donzen vulling kunnen beschadigen.

4. Wassen op een zacht programma

Stel de wasmachine in op een zacht programma met een lage temperatuur. Kies voor een extra spoelcyclus om ervoor te zorgen dat alle zeepresten volledig worden uitgespoeld.

5. Droog het dekbed grondig

Na het wassen is het essentieel om het donzen dekbed volledig te drogen om schimmel- en geurvorming te voorkomen. Het is aan te raden om het dekbed in een grote droger te plaatsen, samen met een paar schone tennisballen. De tennisballen helpen bij het opkloppen van het dons en voorkomen dat het samenklontert.

6. Luchten en opschudden

Na het drogen van het dekbed, hang het buiten of leg het op een goed geventileerde plek om te luchten. Klop het dekbed voorzichtig op om het dons weer luchtig te maken.

Wollen dekbed wassen: 5 Tips

Het wassen van een wollen dekbed vergt speciale zorg en aandacht om de kwaliteit van het dekbed te behouden. Hier zijn enkele belangrijke stappen om een wollen dekbed te wassen:

1. Controleer het waslabel

Controleer altijd het waslabel van het wollen dekbed voordat je het gaat wassen. Het waslabel geeft specifieke instructies en aanbevelingen voor het wassen van het dekbed. Volg deze instructies nauwkeurig op.

2. Kies voor handwas of een geschikt wasprogramma

Handwas is de veiligste optie voor het wassen van een wollen dekbed. Vul een badkuip of een grote emmer met lauw water en voeg een mild wolwasmiddel toe. Week het dekbed voorzichtig en beweeg het zachtjes heen en weer om het schoon te maken. Spoel het dekbed grondig uit met schoon water.

3. Let op de watertemperatuur

Gebruik altijd lauw water bij het wassen van een wollen dekbed. Heet water kan krimpen of de vezels beschadigen.

4. Vermijd wrijven of wringen

Wrijf of wring het dekbed niet tijdens het wassen. Dit kan de vezels beschadigen. Druk voorzichtig op het dekbed om het water eruit te laten lopen.

5. Drogen van het dekbed

Laat het wollen dekbed plat drogen op een handdoek of een droogrek. Vermijd direct zonlicht en warmtebronnen, omdat deze de vezels kunnen beschadigen. Draai het dekbed regelmatig om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig droogt.

Dekbed wassen in de wasmachine

Het wassen van een dekbed in de wasmachine kan handig zijn, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de instructies te volgen. Met de juiste zorg kun je je dekbed schoon en fris houden voor een comfortabele nachtrust.

Hoe vaak dekbed wassen?

De frequentie van het wassen van een dekbed hangt af van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeuren en hygiënische overwegingen. Hier zijn enkele richtlijnen om te bepalen hoe vaak je een dekbed moet wassen:

1. Volg het waslabel

Raadpleeg altijd het waslabel van je dekbed voor specifieke instructies met betrekking tot de wasfrequentie. Sommige dekbedden kunnen vaker of minder vaak worden gewassen, afhankelijk van het type en de materialen.

2. Seizoensgebonden reiniging

Over het algemeen is het raadzaam om je dekbed minstens twee keer per jaar te wassen, bijvoorbeeld aan het einde van de lente en het einde van de herfst. Dit helpt om opgehoopt vuil, stof en transpiratie te verwijderen.

3. Afhankelijk van gebruik en omgeving

Als je merkt dat je dekbed snel vuil wordt, bijvoorbeeld door huisdieren, kinderen of een stoffige omgeving, kun je ervoor kiezen om het vaker te wassen. Hetzelfde geldt als je last hebt van allergieën of een gevoelige huid hebt.

4. Reguliere onderhoudsbeurten

Naast het wassen van het dekbed, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Schud het dekbed regelmatig op en laat het luchten om de vezels fris te houden. Gebruik ook een dekbedovertrek om het dekbed te beschermen tegen vuil en vlekken.

5. Hygiëne en allergieën

Als je last hebt van allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen, kan het nodig zijn om je dekbed vaker te wassen om allergenen te verminderen. Raadpleeg een arts of allergoloog voor specifiek advies in deze situatie.

Let op! Te frequent wassen kan je dekbed beschadigen

Het is belangrijk om te onthouden dat te frequent wassen het dekbed kan beschadigen. Houd je aan de instructies op het waslabel en gebruik je eigen oordeel om de beste wasfrequentie voor jouw situatie te bepalen. Een goede balans tussen reinheid en behoud van de kwaliteit van het dekbed is essentieel voor een goede nachtrust.

Donzen dekbed wassen: een aantal tips

Het is mogelijk om een donzen dekbed te wassen, maar het vereist enige zorg en aandacht om ervoor te zorgen dat het dekbed niet beschadigd raakt. Hier is een algemene gids voor het wassen van een donzen dekbed:

1. Controleer het waslabel

Controleer het waslabel van het donzen dekbed om te zien of het machinewasbaar is. Sommige dekbedden moeten mogelijk chemisch gereinigd worden, dus lees de instructies zorgvuldig door.

2. Gebruik een grote wasmachine

Als het dekbed machinewasbaar is, gebruik dan een grote capaciteit wasmachine. Dit zorgt ervoor dat het dekbed voldoende ruimte heeft om vrij te bewegen tijdens het wassen.

3. Gebruik een mild wasmiddel

Gebruik een mild wasmiddel zonder bleekmiddel. Te veel zeep kan de dons beschadigen, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt.

4. Kies een geschikt wasprogramma

Selecteer een delicaat of fijnwasprogramma op een lage temperatuur. Vermijd hete temperaturen, omdat dit de dons kan beschadigen.

5. Extra spoelcyclus

Voeg een extra spoelcyclus toe om ervoor te zorgen dat alle zeepresten uit het dekbed zijn verwijderd.

6. Drogen

Het drogen van een donzen dekbed is een belangrijke stap. Gebruik een grote capaciteit droger op een lage temperatuur. Voeg enkele schone tennisballen toe om de dons los te kloppen tijdens het drogen. Dit helpt om klonten te voorkomen en de dons gelijkmatig te verdelen.

7. Controleer op vocht

Controleer na het drogen of het dekbed volledig droog is. Voeg geen dekbed toe aan een opbergzak als het nog vochtig is, omdat dit schimmel- en geurvorming kan veroorzaken.

8. Regelmatig luchten

Het is raadzaam om je donzen dekbed regelmatig te luchten, bijvoorbeeld door het buiten op te hangen op een droge, winderige dag. Dit helpt om het dekbed op te frissen en vocht te verwijderen.

Onthoud dat deze instructies algemeen zijn en het is altijd het beste om de specifieke aanbevelingen van de fabrikant te volgen. Als je twijfelt, kun je overwegen om professionele reinigingsservices te gebruiken die ervaring hebben met het reinigen van donzen dekbedden.

Wollen dekbed wassen? Volg dan deze stappen!

Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

1. Controleer het waslabel van het dekbed

Controleer eerst het waslabel van het dekbed om te zien of het geschikt is voor machinewas of dat het alleen chemisch gereinigd moet worden.

2. Gebruik een mild wolwasmiddel

Als het dekbed machinewasbaar is, gebruik dan een mild wolwasmiddel. Vermijd agressieve wasmiddelen, bleekmiddelen of wasverzachters, omdat deze de natuurlijke eigenschappen van wol kunnen beschadigen.

3. Zorg ervoor dat de wasmachine groot genoeg is

Zorg ervoor dat de wasmachine groot genoeg is om het dekbed comfortabel te kunnen bevatten zonder te veel samengepropt te worden.

4. Plaats het dekbed in de wasmachine en stel de machine in op een koud wolwasprogramma

Plaats het dekbed in de wasmachine en stel de machine in op een koud wolwasprogramma met een lage centrifugesnelheid. Het gebruik van koud water is belangrijk om krimpen te voorkomen en de vezels van de wol te beschermen.

5. Droog het dekbed na het wassen

Laat het dekbed volledig drogen na het wassen. Het is raadzaam om het dekbed plat neer te leggen op een handdoek of op een wasrek, weg van direct zonlicht of warmtebronnen.

Dekbed wassen graden

Als je een donzen dekbed wilt wassen, is het belangrijk om de juiste watertemperatuur te kiezen om de dons te beschermen. Hier zijn enkele richtlijnen voor de watertemperatuur bij het wassen van een donzen dekbed:

1. Kies een lage temperatuur

Over het algemeen wordt aanbevolen om een lage watertemperatuur te gebruiken, bijvoorbeeld 30°C tot 40°C. Dit helpt om de dons te beschermen en te voorkomen dat het krimpt.

2. Controleer het waslabel

Controleer altijd het waslabel van het dekbed voor specifieke instructies met betrekking tot de watertemperatuur. Sommige dekbedden kunnen bijvoorbeeld een specifieke temperatuurvereiste hebben.

3. Vermijd hete temperaturen

Het is belangrijk om hete temperaturen te vermijden, omdat dit de dons kan beschadigen. Hete temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de dons klontert of zijn veerkracht verliest.

4. Delicate wasprogramma’s

Kies bij voorkeur een delicaat of fijnwasprogramma op je wasmachine. Deze programma’s zijn over het algemeen geschikt voor het wassen van donzen dekbedden en stellen je in staat om een lagere watertemperatuur te gebruiken.

Hoe vaak dekbed wassen?

Het wordt aanbevolen om je dekbed ongeveer één tot twee keer per jaar te wassen. Dit kan helpen bij het verwijderen van vuil, stof, huisstofmijt en andere allergenen. Als je last hebt van allergieën, is het raadzaam om je dekbed vaker te wassen, bijvoorbeeld eens in de drie maanden. Het is belangrijk om de wasinstructies van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat je dekbed op de juiste manier wordt gewassen en gedroogd, omdat sommige dekbedden speciale zorg nodig kunnen hebben.

Dekbed in wasmachine

Het is mogelijk om sommige dekbedden in de wasmachine te wassen, maar het is belangrijk om de wasinstructies van het specifieke dekbed te raadplegen voordat je dit doet. Sommige dekbedden kunnen namelijk te groot zijn voor de wasmachine of speciale zorg nodig hebben.

Kan je een dekbed wassen?

In de meeste gevallen kun je een dekbed wassen. Het is echter belangrijk om de wasinstructies van het specifieke dekbed te raadplegen voordat je dit doet, omdat sommige dekbedden speciale zorg nodig hebben. Over het algemeen kunnen de meeste synthetische en donzen dekbedden veilig in de wasmachine worden gewassen.

Dekbed wassen: Bekijk de Top 3 Dekbedden

Hieronder bekijk je de Top 3 dekbedden die je kunt wassen.

1. Matt Sleeps Dekbed

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en ons welzijn. Één van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een goede nachtrust is het juiste dekbed. Matt Sleeps biedt een dekbed die je het hele jaar door kunt gebruiken.

Bij Matt Sleeps kun je kiezen uit diverse afmetingen zoals 140×200, 200×200 en 220×240. 

Het dekbed bestaat uit een vulling van microvezels die zijn gerecycled. Het is licht van gewicht en extra dun. De tijk is van katoen met een mix van tencel. Katoenen dekbedden zijn ademend en geschikt voor mensen met allergieën. Synthetische dekbedden zijn gemakkelijk te onderhouden en wasbaar. 

Een voordeel van een Tencel dekbed is dat het gemaakt is van een duurzaam materiaal. Tencel wordt geproduceerd uit houtpulp van eucalyptusbomen, die snel groeien en weinig water nodig hebben. Het productieproces van Tencel is milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld katoen, omdat het gebruik maakt van een gesloten circuitsysteem waarbij oplosmiddelen worden gerecycled.

Daarnaast heeft een Tencel dekbed ook enkele andere voordelen:

Zachtheid

Tencel heeft een zijdezachte textuur en voelt comfortabel aan op de huid. Het dekbed biedt een luxe en zachte slaapervaring.

Ademend vermogen

Tencel heeft uitstekende vochtregulerende eigenschappen, waardoor het vocht effectief absorbeert en afvoert. Dit helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en zorgt voor een droog en comfortabel slaapklimaat.

Hypoallergeen

Tencel is van nature hypoallergeen en heeft antimicrobiële eigenschappen. Dit maakt het dekbed geschikt voor mensen met allergieën of gevoelige huid, omdat het de groei van bacteriën en huisstofmijt remt.

Milieuvriendelijk

Zoals eerder vermeld, is Tencel een duurzaam materiaal dat wordt geproduceerd met respect voor het milieu. Het is biologisch afbreekbaar en heeft een lage impact op het ecosysteem.

Duurzaamheid

Tencel is een sterke vezel die lang meegaat. Het dekbed kan jarenlang meegaan zonder zijn kwaliteit te verliezen, waardoor het een goede investering is op de lange termijn.

Het dekbed heeft ook een 3d mesh rand, wat de ventilatie ten goede komt. Ten slotte zitten er lusjes aan waardoor je je beddengoed vast kunt zetten. Zo valt het niet meer eruit.

Het is belangrijk op te merken dat individuele ervaringen en voorkeuren kunnen variëren, dus het is altijd verstandig om persoonlijk onderzoek te doen en verschillende opties te proberen voordat je een dekbed aanschaft. 

Deken | Voor elke slaper het beste slaapcomfort | Matt
5.0
€129,00

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en ons welzijn. Één van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een goede nachtrust is het juiste dekbed. Matt Sleeps biedt een dekbed die je het hele jaar door kunt gebruiken.

Pros:
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen

2. Sleep Comfy Hotel Kwaliteit 4 Seizoenen Dekbed

Word je ’s ochtends bedekt met zweet als je wakker wordt? Met het Sleep Comfy 4 Seasons Dekbed val je gemakkelijk in slaap. Dit dekbed bestaat uit 2 delen die eenvoudig aan elkaar kunnen worden geknoopt met roestvrij stalen drukknopen. Hierdoor kun je zelf de warmteklasse bepalen en genieten van een dekbed dat de warmte reguleert.

Dit is het moment om het Sleep Comfy 4 Seasons-dekbed aan te schaffen en uit te kijken naar een gelukkigere, gezondere en comfortabelere nachtrust na je eerste keer gebruiken! Of het nu zomer of winter is, je zult gegarandeerd genieten van een goede nachtrust!

Het 3-in-1 dekbed voor het hele jaar

Het mooie van dit dekbed is dat het op drie verschillende manieren kan worden gebruikt, afhankelijk van het seizoen. De ene laag weegt 200 g/m2 en de andere laag weegt 300 g/m2. Beide lagen kunnen worden samengevoegd om je zelfs tijdens de koudste winternachten warm te houden.

Dankzij de holle vezelisolatie voel je geen extra druk, zelfs niet wanneer je beide lagen tegelijkertijd gebruikt. Beide lagen hebben warmte-isolerende luchtkussens die licht en luchtig aanvoelen, en ze garanderen een goede nachtrust.

Sleep Comfy - Hotel Kwaliteit 4 Seizoenen Dekbed | 140x220 cm - 30 dagen Proefslapen
4.0
€38,21

Het Sleep Comfy Hotel dekbed is een luxe dekbed dat het gevoel van een hotelervaring naar je eigen slaapkamer brengt. Dit dekbed is ontworpen met het oog op comfort en kwaliteit, zodat je kunt genieten van een heerlijke nachtrust.

Pros:
 • 6 verschillende maten
 • Eenpersoons dekbed
 • Afmetingen: 140 x 220 cm

3. LILLA24 Bamboe Zomerdekbed

Het LILLA24 bamboe zomerdekbed is het perfect samengestelde dekbed dat je nodig hebt! De materialen zijn zorgvuldig geselecteerd en de combinatie van holle vezel en bamboe zorgt voor een zijdezacht dekbed dat speciaal is ontworpen voor gebruik in de lente en zomer. De ademende materialen voorkomen benauwdheid en overmatig zweten, wat bijdraagt aan een betere nachtrust. Dit tweepersoons dekbed kan gemakkelijk in de wasmachine en droger worden gereinigd en is bovendien hypoallergeen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een allergische reactie.

LILLA24 bamboe zomerdekbed 240x220
3.5
€50,95

Het Lilla24 bamboe zomerdekbed van 240 x 220 centimeter is een tweepersoonsdekbed met warmteklasse 4. Dit dekbed is ideaal voor de warmere zomermaanden vanwege zijn lichte en ademende eigenschappen.

Pros:
 • Voorkomt overmatig zweten en benauwdheid
 • Heerlijk verkoelend
 • Draagt bij aan betere nachtrust

Conclusie: Dekbed wassen

Het wassen van een dekbed is belangrijk om het schoon en fris te houden. Controleer het waslabel voor specifieke instructies. Gebruik een mild wasmiddel en kies een delicaat programma met lage temperatuur. Goed spoelen en volledig laten drogen. Sommige dekbedden vereisen professionele reiniging. Regelmatig wassen zorgt voor een schone slaapomgeving.

Bedtwijfelaars Favoriet
 
 
5.0
4.0
3.5
€129,00
€38,21
€50,95
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • 6 verschillende maten
 • Eenpersoons dekbed
 • Afmetingen: 140 x 220 cm
 • Voorkomt overmatig zweten en benauwdheid
 • Heerlijk verkoelend
 • Draagt bij aan betere nachtrust
Bedtwijfelaars Favoriet
5.0
€129,00
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen
4.0
€38,21
 • 6 verschillende maten
 • Eenpersoons dekbed
 • Afmetingen: 140 x 220 cm
3.5
€50,95
 • Voorkomt overmatig zweten en benauwdheid
 • Heerlijk verkoelend
 • Draagt bij aan betere nachtrust

Waar ben je naar op zoek?