Dekbed in wasmachine: alle tips op een rijtje

5 minuten

dekbed in wasmachine

Wil jij je dekbed in de wasmachine doen? Dan willen we je in dit artikel een aantal tips geven, maar eerst een waarschuwing! Lees hieronder verder voor je besluit om je dekbed in de wasmachine te doen!

Deken | Voor elke slaper het beste slaapcomfort | Matt
5.0
€129,00

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en ons welzijn. Één van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een goede nachtrust is het juiste dekbed. Matt Sleeps biedt een dekbed die je het hele jaar door kunt gebruiken.

Pros:
  • Goed voor jou en de planeet
  • Anti allergeen & wasbaar
  • 30 dagen gratis uitproberen

Dekbed wassen

Het is niet aan te raden om een dekbed in de wasmachine te wassen, vooral als het een groot en volumineus dekbed is. De meeste huishoudelijke wasmachines zijn niet geschikt voor het wassen van dekbedden, omdat ze niet genoeg ruimte en capaciteit hebben.

Let op: dekbed in wasmachine kan dekbed beschadigen

Bovendien kan het wassen van een dekbed in de wasmachine het dekbed beschadigen. De vulling kan gaan klonteren of verschuiven, waardoor het dekbed zijn isolerende eigenschappen verliest. Daarnaast kan het dekbed te zwaar worden wanneer het nat is, waardoor de trommel van de wasmachine kan beschadigen.

Was het dekbed in wasmachine voorzichtig

Als je dekbed echter wasbaar is volgens de instructies op het label, en je hebt een grote industriële wasmachine tot je beschikking, kun je het dekbed voorzichtig wassen. Zorg ervoor dat je de wasmachine instelt op een zachte cyclus met koud water en een mild wasmiddel. Na het wassen moet je het dekbed grondig drogen voordat je het opnieuw gebruikt.

Laat een expert je dekbed reinigen

Over het algemeen is het echter raadzaam om je dekbed te laten reinigen bij een professionele stomerij. Zij hebben de juiste apparatuur en expertise om je dekbed grondig en veilig te reinigen, zodat het zijn kwaliteit behoudt.

Toch je dekbed in wasmachine? Hier volgen dan 10 tips

Wil je toch je dekbed wassen in de wasmachine? Hier volgen dan 10 uitgebreide tips voor het wassen van een dekbed in de wasmachine:

1. Controleer het waslabel van je dekbed

Raadpleeg altijd het waslabel van het dekbed om te zien of het geschikt is om in de wasmachine te wassen. Het waslabel geeft aan welke reinigingsmethoden veilig zijn voor het dekbed.

2. Type wasmachine voor je dekbed

Zorg ervoor dat je een wasmachine hebt die geschikt is voor het wassen van een dekbed. Een voorlader is meestal beter geschikt dan een bovenlader, omdat het meer ruimte biedt voor een groot en volumineus dekbed.

3. Controleer de vulcapaciteit van je wasmachine

Controleer de vulcapaciteit van je wasmachine om er zeker van te zijn dat het dekbed comfortabel in de trommel past. Overvolle wasmachines kunnen het dekbed beschadigen en de wasprestaties beïnvloeden.

4. Verwijder dekbedovertrek en hoezen

Haal indien mogelijk dekbedovertrekken en eventuele hoezen van het dekbed voordat je het wast. Was deze apart volgens de instructies op het waslabel.

5. Controleer op vlekken en reparaties

Controleer het dekbed op eventuele vlekken of scheuren voordat je het wast. Het is raadzaam om vlekken vooraf te behandelen en eventuele reparaties uit te voeren om verdere schade tijdens het wasproces te voorkomen.

6. Kies de juiste wascyclus voor je dekbed in wasmachine

Selecteer een geschikte wascyclus voor fijne was of delicate stoffen. Gebruik geen agressieve wasprogramma’s zoals de katoencyclus, omdat deze te ruw kunnen zijn voor het dekbed.

7. Gebruik mild wasmiddel voor je dekbed in wasmachine

Gebruik een mild wasmiddel dat speciaal is ontworpen voor fijne stoffen. Vermijd wasmiddelen met bleekmiddel of sterke chemicaliën, omdat deze de stof van het dekbed kunnen beschadigen.

8. Balans voor je dekbed in wasmachine

Zorg ervoor dat het dekbed gelijkmatig verdeeld is in de trommel van de wasmachine. Dit helpt om een evenwichtige wasbeweging te behouden en klonten te voorkomen.

9. Koud water

Kies voor een wasprogramma met koud water om het dekbed te wassen. Warm water kan de stof beschadigen of krimp veroorzaken.

10. Grondig drogen

Na het wassen is het belangrijk om het dekbed grondig te drogen voordat je het weer gebruikt. Gebruik een lage warmte-instelling in de droger of hang het dekbed buiten in de schaduw op om op natuurlijke wijze te drogen. Zorg ervoor dat het dekbed volledig droog is om schimmel- en geurvorming te voorkomen.

Niet alle dekbedden zijn geschikt voor in de wasmachine

Onthoud dat niet alle dekbedden geschikt zijn om in de wasmachine te wassen. Als je twijfelt, raadpleeg dan het waslabel of breng het dekbed naar een professionele stomerij voor een grondige en veilige reiniging.

Beste dekbed in wasmachine: Matt Sleeps dekbed

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en ons welzijn. Één van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een goede nachtrust is het juiste dekbed. Matt Sleeps biedt een dekbed die je het hele jaar door kunt gebruiken.

Bij Matt Sleeps kun je kiezen uit diverse afmetingen zoals 140×200, 200×200 en 220×240. 

Het dekbed bestaat uit een vulling van microvezels die zijn gerecycled. Het is licht van gewicht en extra dun. De tijk is van katoen met een mix van tencel. Katoenen dekbedden zijn ademend en geschikt voor mensen met allergieën. Synthetische dekbedden zijn gemakkelijk te onderhouden en wasbaar. 

Een voordeel van een Tencel dekbed is dat het gemaakt is van een duurzaam materiaal. Tencel wordt geproduceerd uit houtpulp van eucalyptusbomen, die snel groeien en weinig water nodig hebben. Het productieproces van Tencel is milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld katoen, omdat het gebruik maakt van een gesloten circuitsysteem waarbij oplosmiddelen worden gerecycled.

Daarnaast heeft een Tencel dekbed ook enkele andere voordelen:

Zachtheid

Tencel heeft een zijdezachte textuur en voelt comfortabel aan op de huid. Het dekbed biedt een luxe en zachte slaapervaring.

Ademend vermogen

Tencel heeft uitstekende vochtregulerende eigenschappen, waardoor het vocht effectief absorbeert en afvoert. Dit helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en zorgt voor een droog en comfortabel slaapklimaat.

Hypoallergeen

Tencel is van nature hypoallergeen en heeft antimicrobiële eigenschappen. Dit maakt het dekbed geschikt voor mensen met allergieën of gevoelige huid, omdat het de groei van bacteriën en huisstofmijt remt.

Milieuvriendelijk

Zoals eerder vermeld, is Tencel een duurzaam materiaal dat wordt geproduceerd met respect voor het milieu. Het is biologisch afbreekbaar en heeft een lage impact op het ecosysteem.

Duurzaamheid

Tencel is een sterke vezel die lang meegaat. Het dekbed kan jarenlang meegaan zonder zijn kwaliteit te verliezen, waardoor het een goede investering is op de lange termijn.

Het dekbed heeft ook een 3d mesh rand, wat de ventilatie ten goede komt. Ten slotte zitten er lusjes aan waardoor je je beddengoed vast kunt zetten. Zo valt het niet meer eruit.

Het is belangrijk op te merken dat individuele ervaringen en voorkeuren kunnen variëren, dus het is altijd verstandig om persoonlijk onderzoek te doen en verschillende opties te proberen voordat je een dekbed aanschaft. 

Deken | Voor elke slaper het beste slaapcomfort | Matt
5.0
€129,00

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en ons welzijn. Één van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een goede nachtrust is het juiste dekbed. Matt Sleeps biedt een dekbed die je het hele jaar door kunt gebruiken.

Pros:
  • Goed voor jou en de planeet
  • Anti allergeen & wasbaar
  • 30 dagen gratis uitproberen

Waar ben je naar op zoek?