Dekbed dons: lees hier alles over dit type dekbed en bestel de beste!

8 minuten

dekbed dons

Een dekbed dons is een populaire keuze voor wie op zoek is naar comfortabele en warme beddengoedopties. Dons is afkomstig van vogels, meestal ganzen of eenden, en staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen. In dit artikel zullen we bespreken wat een donzen dekbed precies is, de voordelen ervan en enkele punten om in gedachten te houden bij het kopen ervan.

Bedtwijfelaars Favoriet
 
 
5.0
3.5
4.0
€129,00
€155,00
€159,00
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Optimale isolatie
 • Bestaat uit twee delen
 • Machinewasbaar op 60 °C
 • 1 middelwarm en 1 warm dekbed
 • gevuld met gerecycled dons en gerecyclede veren
Bedtwijfelaars Favoriet
5.0
€129,00
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen
3.5
€155,00
 • Optimale isolatie
 • Bestaat uit twee delen
4.0
€159,00
 • Machinewasbaar op 60 °C
 • 1 middelwarm en 1 warm dekbed
 • gevuld met gerecycled dons en gerecyclede veren

Dekbed dons: gevuld met donsveren

Een donzen dekbed bestaat uit een hoes gevuld met donsveren van vogels. Donsveren hebben unieke eigenschappen die ze uitermate geschikt maken voor gebruik in beddengoed. Ze hebben een hoge vulkracht, wat betekent dat ze een grote hoeveelheid lucht kunnen vasthouden in verhouding tot hun gewicht. Dit zorgt voor een uitstekende isolatie en houdt warmte vast, waardoor je lekker warm kunt blijven tijdens koude nachten.

Voordelen dekbed dons

1. Lichte gewicht

Een van de belangrijkste voordelen van een donzen dekbed is het lichte gewicht. Dons is van nature licht, dus een donzen dekbed voelt vaak lichter aan dan dekbedden gevuld met andere materialen. Dit maakt het dekbed comfortabel en gemakkelijk hanteerbaar. Bovendien biedt dons een goede vochtregulatie, waardoor het overtollige vocht afvoert en je droog en comfortabel houdt terwijl je slaapt.

2. Past zich goed aan aan je lichaamsvorm

Een ander voordeel van donzen dekbedden is dat ze zich goed aanpassen aan je lichaamsvorm. Het dons vormt zich naar de contouren van je lichaam en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Dit zorgt voor een comfortabele slaapomgeving zonder drukpunten.

Kopen dekbed dons

Bij het kopen van een donzen dekbed zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden.

1. Vulkracht donzen dekbed

Ten eerste is de vulkracht van het dons een belangrijke indicatie van de kwaliteit. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter de isolatie en veerkracht van het dekbed. Een vulkracht van 600 tot 800 cuin (cubic inch per ounce) wordt over het algemeen als goed beschouwd.

2. Tijk

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de tijk, oftewel de hoes van het dekbed. Deze moet dicht geweven zijn om te voorkomen dat de donsveren door de stof heen komen. Een fijne katoenen tijk is vaak een goede keuze, omdat het zacht en ademend is.

3. Onderhoudsinstructie

Ten slotte is de onderhoudsinstructie van het dekbed van belang. Sommige donzen dekbedden kunnen in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere alleen chemisch gereinigd mogen worden. Controleer altijd de wasinstructies van het specifieke dekbed om ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier kunt onderhouden.

Belangrijke factoren dekbed dons

1. Vulkracht

Ten eerste is de vulkracht van het dons een belangrijke factor. Vulkracht verwijst naar de mate waarin het dons lucht kan vasthouden. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter de isolatie van het dekbed. Voor een donzen dekbed van 240×220 cm is een vulkracht van 600 tot 800 cuin (cubic inch per ounce) aan te bevelen voor optimale warmtebehoud en comfort.

2. Tijk

Naast de vulkracht is de tijk, oftewel de hoes van het dekbed, van groot belang. Een dicht geweven tijk voorkomt dat de donsveren door de stof prikken. Kies bij voorkeur voor een tijk van fijn katoen, omdat dit zacht, ademend en duurzaam is.

3. Gewicht

Het gewicht van het dekbed is ook iets om rekening mee te houden. Een donzen dekbed van deze maat kan variëren in gewicht, afhankelijk van de vulkracht en de hoeveelheid dons die wordt gebruikt. Over het algemeen bieden dekbedden met een iets hoger gewicht meer warmte, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen warmte en het comfortabele gevoel van lichtheid.

4. Warmteklasse

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de warmteklasse van het dekbed. Warmteklasse wordt aangegeven met een cijfer van 1 tot 4, waarbij 1 de warmste klasse is. Voor de meeste mensen is een dekbed met warmteklasse 2 geschikt, omdat dit geschikt is voor een gemiddelde slaapkamertemperatuur. Als je het snel koud hebt, kun je overwegen om een dekbed met warmteklasse 3 te kiezen.

5. Onderhoudsinstructies

Ten slotte is het belangrijk om de onderhoudsinstructies van het dekbed te raadplegen. Sommige donzen dekbedden kunnen in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere alleen chemisch gereinigd mogen worden. Zorg ervoor dat je het dekbed op de juiste manier kunt onderhouden om de levensduur en de prestaties ervan te behouden.

Dons dekbed wassen

Het wassen van een dekbed kan een wat lastigere taak zijn dan het wassen van gewoon beddengoed, vanwege de grootte en de vulling van het dekbed. Hier zijn de algemene stappen om een donzen dekbed te wassen:

Controleer het label

Controleer eerst het label van het dekbed voor specifieke wasinstructies. Sommige dekbedden kunnen alleen chemisch gereinigd worden, terwijl andere in de wasmachine kunnen worden gewassen.

Gebruik een grote wasmachine

Als je het donzen dekbed thuis wilt wassen, moet je toegang hebben tot een grote capaciteit wasmachine die groot genoeg is om het dekbed comfortabel te kunnen herbergen.

Verwijder dekbedhoes (indien aanwezig)

Als je dekbed een afneembare hoes heeft, verwijder deze dan voordat je het dekbed gaat wassen. De hoes kan afzonderlijk worden gewassen volgens de instructies op het waslabel.

Controleer op vlekken en reparaties

Controleer het dekbed op eventuele vlekken of scheuren. Als je vlekken tegenkomt, behandel deze dan voor met een mild wasmiddel voordat je het dekbed in de machine plaatst.

Gebruik een geschikt wasmiddel

Kies een mild wasmiddel dat geschikt is voor donsproducten. Vermijd bleekmiddel en wasverzachters, omdat deze de vulling van het dekbed kunnen beschadigen.

Kies een geschikte wasinstelling

Kies een zachte cyclus met koud water om het dekbed te wassen. Dit voorkomt schade aan het dons en de stof.

Drogen

Het drogen van het donzen dekbed is een kritische stap. Plaats enkele schone tennisballen of speciale droogballen in de droger om klontjes in het dons te voorkomen. Gebruik een lage temperatuur en droog het dekbed grondig. Dit proces kan enige tijd duren vanwege de dikte van het dekbed.

Regelmatig luchten

Het is essentieel om het donzen dekbed regelmatig te luchten om vocht en geurtjes te verwijderen. Hang het bij voorkeur buiten in de schaduw of op een goed geventileerde plaats.

Let op: Als je twijfelt of het veilig is om je donzen dekbed thuis te wassen, breng het dan naar een professionele stomerij. Ze hebben de expertise om het dekbed grondig te reinigen zonder de vulling te beschadigen.

Beste dekbed dons – Matt Sleeps dekbed dons

Een dons dekbed van Matt Sleeps is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar kwaliteit en comfort. Matt Sleeps staat bekend om hun hoogwaardige beddengoedproducten, waaronder donzen dekbedden. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen bij het kiezen van een dons dekbed van Matt Sleeps.

Een van de eerste dingen om naar te kijken is de vulkracht van het dons. De vulkracht geeft de kwaliteit en veerkracht van het dons aan. Bij Matt Sleeps worden vaak dekbedden aangeboden met een vulkracht van 600 tot 800 cuin (cubic inch per ounce), wat als zeer goed wordt beschouwd. Dit zorgt voor uitstekende isolatie en warmtebehoud.

De tijk, oftewel de hoes van het dekbed, is ook van groot belang. Matt Sleeps gebruikt doorgaans hoogwaardige materialen voor hun tijken, zoals katoen of een mix van katoen en polyester. Deze materialen zijn ademend, zacht en duurzaam. Let erop dat de tijk dicht geweven is om te voorkomen dat de donsveren door de stof prikken.

Het gewicht van het dekbed is ook iets om rekening mee te houden. Matt Sleeps biedt verschillende gewichten aan, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jou past. Lichtere dekbedden zijn vaak geschikt voor mensen die het snel warm hebben, terwijl zwaardere dekbedden meer warmte bieden voor koudere slaapomgevingen. Kies een gewicht dat past bij jouw persoonlijke voorkeur en behoeften.

Beste topper 2023: Matt Sleeps Beste topper 2023: Matt Sleeps

De 5 cm dikke Matt topper komt als beste uit de test! Waarom? Omdat het topmatras bestaat uit twee lagen waarbij je zelf de hardheid kunt bepalen. Je kunt kiezen uit de puntelastische Hypersupport-laag of de ventilerende traagschuim-laag die je drukpunten ontlast. De cellen in het schuim zijn 12x meer opencellig vergeleken andere merken, waardoor het traagschuim geen warmte of vocht vasthoudt. Daarnaast kun je 'm 30 dagen uitproberen en gratis retourneren. 

HEMA 4 seizoenen dekbed dons

Het 4-seizoenen dekbed van HEMA, gevuld met dons en in de kleur wit, is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdig en comfortabel dekbed. Dit type dekbed is speciaal ontworpen om het hele jaar door te gebruiken, omdat het bestaat uit twee delen die afzonderlijk of samen kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het seizoen en de gewenste warmte.

Het 4-seizoenen dekbed van HEMA maakt gebruik van hoogwaardig dons dat bekend staat om zijn uitstekende isolatie- en ademende eigenschappen. Het houdt de lichaamswarmte goed vast, waardoor je in de koude wintermaanden lekker warm blijft. Tegelijkertijd zorgt het voor een goede ventilatie, waardoor overmatig zweten wordt voorkomen in de warmere seizoenen.

Het witte ontwerp geeft een frisse uitstraling aan je bed en past goed bij verschillende interieurstijlen. Het is ook gemakkelijk te combineren met beddengoed en decoratie in verschillende kleuren en patronen.

Bij het kiezen van het juiste dekbed is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en eventuele allergieën. Als je gevoelig bent voor dons, controleer dan of het dekbed hypoallergeen is of overweeg een ander type vulling.

Samengevat is het 4-seizoenen dekbed van HEMA, gevuld met dons en in de kleur wit, een veelzijdige en comfortabele keuze die je het hele jaar door een goede nachtrust zal bezorgen.

4 seizoenen dekbed dons wit - HEMA
3.5
€155,00

Super licht en blijvend veerkrachtig dekbed met een hoog percentage eendendons, wat zorgt voor een optimale isolatie met een zeer licht gewicht. Het 4 seizoenen dekbed bestaat uit 2 delen: een zomerdeel warmte klasse 4, vulgewicht 150gr/m2 en een herfstdeel, warmteklasse 2, vulgewicht 280gr/m2.


Pros:
 • Optimale isolatie
 • Bestaat uit twee delen

IKEA dekbed dons

Het IKEA FJÄLLBRÄCKA 4-seizoenendekbed is een geweldige keuze voor alle seizoenen. Het dekbed is ontworpen om aan te passen aan veranderende temperaturen, zodat je het hele jaar door comfortabel kunt slapen.

Het FJÄLLBRÄCKA dekbed bestaat uit twee delen: een dunner dekbed voor de zomer en een dikker dekbed voor de herfst en lente. Als de temperaturen dalen en de winter aanbreekt, kun je beide delen aan elkaar bevestigen voor een extra warm en gezellig dekbed.

De vulling van het dekbed is van hoge kwaliteit en zorgt voor een goede isolatie, terwijl het toch licht en luchtig aanvoelt. De tijk is gemaakt van duurzaam materiaal en is gemakkelijk te onderhouden, zodat je er jarenlang van kunt genieten.

Met het IKEA FJÄLLBRÄCKA 4-seizoenendekbed ben je altijd klaar voor het hele jaar, ongeacht het seizoen. Dus ga lekker liggen, ontspan en geniet van een goede nachtrust onder dit comfortabele en veelzijdige dekbed!

FJLLBRCKA 4-seizoenendekbed, 200×200 cm – IKEA
4.0
€159,00

Dit dekbed van hoge kwaliteit biedt zacht en comfortabel slapen dankzij de stiksels die ervoor zorgen dat de vulling op zijn plaats blijft. De katoenen stof en de vulling van gerecyclede dons en veren zorgen voor een ademend dekbed dat vocht absorbeert.

Pros:
 • Machinewasbaar op 60 °C
 • 1 middelwarm en 1 warm dekbed
 • gevuld met gerecycled dons en gerecyclede veren

4 Seizoenen dekbed dons

Een 4 seizoenen dekbed van dons is een uitstekende keuze als je het hele jaar door comfortabel wilt slapen. Dit type dekbed bestaat uit twee delen: een dunner deel voor de warmere seizoenen, zoals de lente en zomer, en een dikker deel voor de koudere herfst- en wintermaanden.

Het dunne deel is ideaal voor als het buiten wat warmer is en biedt nog steeds het comfort van dons zonder te veel warmte vast te houden. Wanneer het weer kouder wordt, kun je het dikkere deel aan het dunne deel vastmaken met behulp van drukknopen of een andere bevestigingsmethode. Zo ontstaat er een dikker en warmer dekbed dat je beschermt tegen de kou tijdens de winter.

Dankzij dit 4 seizoenen systeem kun je gemakkelijk de warmte-regulatie aanpassen aan de veranderende seizoenen, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van een comfortabele nachtrust. Een 4 seizoenen dekbed gevuld met dons biedt doorgaans een goede isolatie en voelt licht en luchtig aan, wat bijdraagt aan een aangename slaapervaring.

Dons dekbed: Conclusie

Een dons dekbed is een luxueuze keuze voor een heerlijke slaapervaring. Dons, afkomstig van vogels zoals ganzen of eenden, staat bekend om zijn zachte en isolerende eigenschappen. We hebben enkele belangrijke punten besproken bij het kiezen van een dons dekbed. We hopen dat je er mee uit de voeten kunt!

Bedtwijfelaars Favoriet
 
 
5.0
3.5
4.0
€129,00
€155,00
€159,00
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Optimale isolatie
 • Bestaat uit twee delen
 • Machinewasbaar op 60 °C
 • 1 middelwarm en 1 warm dekbed
 • gevuld met gerecycled dons en gerecyclede veren
Bedtwijfelaars Favoriet
5.0
€129,00
 • Goed voor jou en de planeet
 • Anti allergeen & wasbaar
 • 30 dagen gratis uitproberen
3.5
€155,00
 • Optimale isolatie
 • Bestaat uit twee delen
4.0
€159,00
 • Machinewasbaar op 60 °C
 • 1 middelwarm en 1 warm dekbed
 • gevuld met gerecycled dons en gerecyclede veren

Waar ben je naar op zoek?